onsdag, desember 21, 2005

Gratis julegave til den som har alt



I disse juletider hvor gavemaset rår, har jeg laget en julegave som jeg deler bort gratis til alle som vil ha. Øystein Djupedal har gjort så mye rart siden han ble statsråd at jeg rett og slett har dedikert et spill til ham og hans "venner".

Spillet lar deg skyte hamog hans "venner" i stykker med 100dollarsedler, og er et absolutt must for å slå ihjel de siste dagene før jul på jobb. Passer også fint i romjula. Jeg er jo ikke spesielt voldelig av meg, men siden jeg tilhører den fløyen av politikken som vil bli skutt ved sosialistisk revolusjon, er det jo lov å more seg litt med å skyte sosialistene i stykker med hard valuta!

Spillet laster du ned her. Det er en programfil, som må lastes ned på din maskin for at du kan spille. Jeg kan garantere at jeg ikke er så god i programering at jeg klarer å legge skumle koder, slik at du har lite å frykte ved å laste ned filen :-)

Instruksjon om spillkontroller finner du ved å trykke F1 når du har startet spillet.

God jul!

mandag, desember 19, 2005

Elektron, russere og farvel til verneplikten


Mange av oss har har måttet ligge 12 måneder i skogen eller sittet i en fjellhall eller i en kaserne, i en stille, tålmodig jakt på "fi". Denne "fi" skulle være det store farlige Sovjetunionen, senere Russland, som jo kanskje kunne tenke seg å innvadere vårt stolte fedreland. Et fedreland som fortsatt fremhever "gutta på skauen" som en av våre viktigste historiske helter. Troen på at "fi" en vakker dag kunne tenke seg å innvadere vårt langstrakte land ble brukt til å rettferdiggjøre frarøvelsen av 12 måneders frihet for alle norske menn i vernepliktig alder. Senere har andelen som faktisk avtjener verneplikt sunket til 40%.

Tilfellet Elektron viser at "fi", "den russiske bjørnen" ikke behøver mer enn 29 sivile fiskere for å sette norsk militærvesen ut av spill. Fire kystvaktfartøyer + helikopter og fly klarte altså ikke å hindre at den russiske tråleren beveget seg 1000km og inn i russisk farvann. Når ikke engang lønnede, profesjonelle, kystvaktsoffiserer er i stand til å stoppe 29 fiskere, så stiller jeg spørsmålet med hva vi skal med resten av det vernepliktbaserte forsvaret.

"Gutta på skauen" klarte både å stjele 75000 rasjoneringskort og dermed bidra til å hindre arbeidsmobiliseringen igangsatt av nazimyndightene, og å utføre sabotasjeaksjoner. Dagens vernepliktige erknapt istand til å treffe en blink på 100 meters avstand, enda mindre istand til å avskrekke noen potensiell utenlandsk fiende.

Kanskje burde man isteden brukt noen av midlene på forsvarsbudsjettet for å sørge for at Djupedal, Solheim,Langeland, Valla & Co kunne dra å besøke de innsatte i fengslene på Cuba, i Venezuala, Kina og andre sosialistdikaturstater de hevder vi så urettferdig, grovt nedvurderer?

I mens får vi be en stille bønn om at USA og resten av våre allierte i NATO forstår at regjeringen Tufte ikke kommer til å sitte i mer en fire år, slik at de kommer oss til unnsetting også i fremtiden hvis behovet melder seg.

onsdag, desember 07, 2005

En modig mann

Tom Pape fra Arbeiderpartiet foretok en modig avgjørelse i Oslo bystyre. AP-representanten bosatt på Grünerløkka (hadde således ingen egeninteresse i saken) valgte å følge sin egen samvittighet og overbevisning fremfor partipisken i Oslo AP. Dermed bidro han til et knepent flertall for å flytte USAs ambassade fra Drammensveien til Huseby.

Uavhengig av hvilket synspunkt man måtte ha om lokalisering av den amerikanske ambassaden, synes jeg det står respekt av Papes avgjørelse. Det har lenge vært kjent at et flertall av Aps bystyrerepresentanter i Oslo ønsket å støtte flyttingen av USAs ambassade til Huseby. Derimot har andre organer i Oslo Ap under ledelse av partileder Jan Bøhler, og som ikke er valgt av Oslos befolkning, valgt å svinge partipisken og instruert bystyregruppen til å stemme mot flytting til Huseby.

Pape valgte allikevel å lytte til sin egen samvittighet, og det er ikke alltid like lett i en slik sak. En ting er det personlige presset man blir utsatt for. En helt annen ting er eventuelle partirepresealier. Det har skjedd før at folkevalgte personer i AP som ikke vil la seg instruere av et ikke folkevalgt partiorgan, har blitt truet med eksklusjon. Det er også bare et år til Oslo AP skal nominere sine bystyrekandidater til lokalvalget i 2007. Allikevel valgte Tom Pape å stå oppreist og ta den belastningen det er følge egen overbeisning i denne saken.

Han kan heller ikke sies å ha ført velgerne bak lyset. Riktignok gikk Oslo Aps leder Jan Bøhler ut i høstens valgkamp og garanterte at AP ikke ville gå inn for flytting av ambassaden til Huseby. Det får imidlertid stå for Bøhlers egen regning. Pape er valgt inn på APs kommunevalgsprogram for 2003-2007, og der står det ingenting om motstand mot flytting av ambassaden. Tom Pape har valgt å tenke selv, og ta de eventuelle konsekvensene det måtte medføre for ham. Det står det respekt av!

søndag, desember 04, 2005

Vallas disipler stenger arbeidsmarkedet

Regjeringen Tuftes julehilsen til alle arbeidsløse, er å gjøre det enda vanskeligere å komme inn på arbeidsmarkedet når Stortinget førstkommende torsdag vedtar endringer i den nye arbeidsmiljøloven.

Etter å ha satt norgesrekord i uforsvarlig saksbehandling, uten en normal høringsrunde, har regjeringen Tufte på rekordtid lagt frem forslag til endringer av arbeidsmiljøloven som blir vedtatt av Stortinget førstkommende torsdag. Med et pennestrøk stenger regjeringen det som kunne vært en døråpning til arbeidsmarkedet for nyutdannede og arbeidsløse.

Norge har sannsynligvis Europas strengeste lovgivning når det gjelder bedriftenes adgang til å foreta midlertidige ansettelser. Næringslivet pustet derfor lettet ut etter at Stortinget rett før sommeren lettet noe på denne adgangen, med planlagt ikraftredelse 1. januar 2006. Den utvidede adgangen til midlertidige ansettelser ble ikke bare støttet av det venstresiden liker å omtale som ”kapitalistene”. Til og med AETAT støttet den utvidede adgangen, og mente det kunne det gjøre det lettere for flere å komme i jobb.

LO satte seg derimot på bakbeina, slik de som oftest gjør. Etter å ha pumpet millionbeløp inn AP og SVs valgkamp, har de nå begynt å innkassere motytelsene fra den nyeregjeringen Tufte ledet av Jens Stoltenberg. Godt kamuflert bak endringene i statsbudsjettet som de la frem samme dag, forsøkte den nye regjeringen å fremlegge Odelstingsproposisjon 24 ” Om lov om endringer i lov 17. juni 2005 nr. 62 om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv” i all stillhet. Et av hovedforslagene er å reversere bestemmelsene om midlertidige ansettelser slik at den gamle lovbestemmelsen blir gjenninnført.

Brutalisering av arbeidslivet?
Både LO, AP og SV har beskrevet lovendringen som åpnet for en noe utvidet adgang til midlertidig ansettelser for en ”brutalisering” av arbeidslivet, og hevdet at ansatte ville bli kastballer utnyttet av hensynsløse bedriftseiere. AETAT uttalte derimot om dette forslaget at ”AETAT har erfaring med at vikarjobber/midlertidig ansettelse er en viktig inngangsport til arbeidsmarkedet. Som vikar eller midlertidig ansatt får vedkommende mulighet til å vise sine kvalifikasjoner, som igjen kan føre til fast ansettelse. Arbeid som vikar eller midlertidig ansatt gir også nødvendig arbeidserfaring og referanser som styrker mulighetene i senere jobbsøk”. Dessuten mente AETAT at ”arbeidssøkere som tradisjonelt har problemer med innpass på arbeidsmarkedet får innpass gjennom midlertidige stillinger.”
Med regjeringens Tuftes forslag vil det kun være anledning til å foreta ordinær midlertidig ansettelse etter §14-9:
a)når arbeidets karakter tilsier det og arbeidet atskiller seg fra det som ordinært utføres i virksomheten
b) for arbeid i stedet for en annen eller andre (vikariat),
c) for praksisarbeid ,
d) deltaker i arbeidsmarkedstiltak i regi av eller i samarbeid med Aetat,
e) for idrettsutøvere, idrettstrenere, dommere og andre ledere innen den organiserte idretten.

Det er egentlig punkt a) striden står om. Med TUFTE-regjeringens forslag kan man ikke midlertidig ansette folk dersom man trenger ekstra arbeidskraft bare i enn liten periode, med mindre det dreier seg om sesongarbeid som for eksempeljordbærplukking, eller arbeid som normalt ikke utføres. En fabrikk kan for eksempel ikke midlertidig flere fabrikkarbeidere hvis de får en økning i ordretilgangen som de ikke vet om vil være permanent. Dette medfører med andre ord at alternativet for disse bedriftene er å la være å ansette flere, noe som vil være det de da lander på, fordi de ikke tar risikoen på å ha flere fast ansatte.

Adjø, jobbmulighet!
I Ot.prp. 49 2004-2005 ”Om lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv.” §14-9ble det foreslått en adgang til å ansette ansatte midlertidig inntil 12 måneder, uten at det arbeidet de skulle utføre måtte skille seg fra det bedriften utførte til det daglige. Dermed vil bedriften ha mulighet til se om den har råd på permanent basis til å øke arbeidsstyrken. Dersom bedriften hadde hatt noen ansatt midlertidig i 12 måneder, kunne den velge å tilby den midlertidige ansatte fast kontrakt, eller la være å ha noen ansatt til å utføre de arbeidsoppgavene den midlertidige ansatte hadde utført. Bedriften kunne ikke ansette noen andre til å fylle stillingen den midlertidige ansatte har hatt.

Dette lovforslaget ville gjort at bedriftene ville turt å ansette flere, og dermed ville det blitt lettere å få jobb, noe ATEAT bekrefter i sin høringsuttalelse. Isteden velger regjeringen Tufte og flertallet på Stortinget førstkommende torsdag å slenge døråpningen til arbeidsmarkedet for arbeidsløse igjen, når det innskrenker arbeidernes mulighet til å bli midlertidig ansatt.