mandag, september 25, 2006

Medias forbannede dobbeltmoral

Mens media presenter fullt navn og bilde på mennene med pakistansk bakgrunn som er siktet for planlegging av terrorhandlinger, holder de helt kjeft om identiteten til sin journalistkollega i TV2 som skal ha hatt et forhold til en av de siktede. Norsk medias dobbeltmoral er slående.

Nå gir jeg ganske blanke i hvem denne journalisten er, men det er vel minst like intersesant for offentligheten å vite hvem denne journalisten, som å få navn og bilde av de siktede. Journalisten skal jo iflg mediene ha hatt kontakt med en av de siktede bare kort tid før han ble arrestert. Bildet ovenfor er faksimile fra dagens VG Nett hvor en av de siktede fremstilles med fullt navn og bilde (men jeg har sladdet det), for å illustrere en sak om TV2 journalistens identitet. Journalisten blir fortsatt bare omtalt som "TV2-journalisten", men kom ikke her og fortell meg at VG ikke kjenner identiteten på vedkommende. Men til tross for at dette er en stor sak i mediebildet, velger de bevisst å ikke identifisere sin kollega.

"Offentligheten har rett til å vite" pleier media å benytte som begrunnelse for å henge ut personer med fullt navn og bilde. Vel i denne saken bør i såfall det ha offentlig interess å vite hvilken journalist som har omgått den sijtede norsk-pakistaneren, slik at publikum kan gjøre seg opp en mening om denne journalistens integritet, gangsyn og vurderingsevne?

Selv om det kunne vært fristende til å oppfordre til en bloggstaffet med å navngi TV2-journalisten, vil jeg ikke gjøre dette. Jeg mener nemlig "offentligheten har rett til å vite" synspunktene ovenfor har gått for langt, uansett hvem som oppmerksomheten dreier seg om. Vi trenger ikke å få fullt navn og bilde av siktede i straffesaker, like lite som vi trenger å få vite hvem TV2 journalisten er. Men det er kun et godt norsk ord for medias opptreden i denne saken; dobbeltmoral.

Kommentarer "Medias forbannede dobbeltmoral"

 

legg igjen en kommentar