mandag, april 10, 2006

Gavepakke til giddalause

SV er ute og rir igjen i "det godes tjeneste" med nye løfter som skal finansieres av skattebetalerene. Siste innspill kommer fra finansminister Kristin Halvorsens eget fylkeslag i Oslo, hvor gruppeleder Knut Even Lindsjørn sier til Nettavisen at SV vil ha minst 4 timer hjemmehjelp per måned til alle over 80 år som ønsker det.

For en slikk og ingenting kan dermed familiemedlemmer som ikke gidder å hjelpe sine slektninger, eller friske eldre som ikke gidder å vaske sin egen leilighet på kommunen til å gjøre dette i stedeen. Hjemmehjelp er en viktig tjeneste for eldre som ikke er i stand til å utføre renhold m.m. selv. Problemet med SVs forslag, er at de definerer alle over 80 som en gruppe mennesker. Det er store forskjeller i helsetilstanden til eldre mennesker, ikke alle er avhengig av hjelp. Men hvem vil si nei takk til hjelp, hvis de får et tilbud fra kommunen som for mottakerne nesten er gratis?

Jeg vil foreslå at SV også vurderer følgende tiltak for et varmere samfunn:
* Sosialhjelp til alle som ønsker det
* Uføretrygd til alle som føler seg litt syke
* Kommunal bolig til alle (inkludert meg selv) som ikke har råd til å kjøpe
* Gratis kollektivtilbud til alle som tjener under 300.000 kroner (grensen som SV vil øke trygde- og sosialhjelpsutbetalingene til)
* Subsidiert kommunalt middagstilbud til alle som ikke gidder å lage mat selv

Jeg tar gjerne i mot flere forslag som kan oversendes Oslo SV.

Kommentarer "Gavepakke til giddalause"

 

Anonymous Anonym sier... (2:33 p.m.) : 

Så du påstår på en måte at bare fordi tilbudet er der, så kommer folk til å benytte seg av det?
Jeg for min del syns du undervurderer folk. Det kan hende du føler du er på "folk" sin side i en sak som denne, men det du gjør er å fordumme folk.

Ville for eksempel DU benyttet deg av en sånn ordning? Hvis ikke, hva får deg til å tro at du er alene i verden om akkurat det valget?

 

Blogger ToDolan sier... (2:49 p.m.) : 

Selvfølgelig ville jeg benyttet meg av et tilbud om møkkavasking for 20 kr timen. Jeg tror ikke nødvendigvis alle ville det, men at langt flere enn de som har et reelt behov ville benyttet tilbudet, tror du må være ganske naiv for å unngå å tro.

Husk også at en del av presset om omsorgstjenester ikke kommer fra de eldre selv, men fra deres pårørende. Jeg kjenner forøvrig i dag mange pårørende som tar i et tak for å hjelpe sine eldre familiemedlemmer.

Det er flere eksempler på sakene som har vært kjørt frem i mediene om eldreomsorgen, hvor den eldre selv ikke er spå misfornøyd, men hvor det er barna som har laget mediesak.

 

Blogger Roger'n sier... (4:51 p.m.) : 

Selvfølgelig vil mange (som egentlig ikke burde) benytte seg av tilbudet. Jeg vet iallefall av en tre-fire naboer som jeg sterkt mistenker om å være "sosialklienter" uten å trenge det.

Forslag du kan sende inn til SV:
- Gratis lånebil for de som ikke gidder/har råd til å kjøpe seg en.
- Subsidiert hjemmekino for de som ikke kommer seg til kino'n i byen.
- Gratis barnevakt for enslige foreldre så de kan feste mer på by'n i håp om å få seg litt action. :-D

 

Blogger ToDolan sier... (7:18 p.m.) : 

takker for gode forslag, roger'n

 

Blogger VamPus sier... (8:44 p.m.) : 

Brom; tror du det går mer eller mindre av en tjeneste som er gratis?
Forslag (som vel egentlig er en kombinasjon av Ap og SV) - alt gratis til alle som tjener under 300.000 (la oss kalle dem de fattige) og så - la meg her bruke sentralstyremedlem i Ap, Davidsens ord - er det ingen grunn til å ikke skru de som tjener over 300.000 (la oss kalle dem de rike)... *sukk*

 

Anonymous Anonym sier... (12:41 p.m.) : 

Over 80 er faktisk en anseelig alder!

Det er vel bedre at en som er litt pigg i kroppen i den alderen får fire timer i måneden ekstra hjelp som kanskje ikke var SÅRT tiltrengt, enn at en som virkelig behøver det ikke får noe som helst...

Mange nå som behøver hjelp som ikke får det. De eldre er ikke en prioritert gruppe. Stu dem vekk og glem dem, og la lavtlønnede kvinner ta seg av dem. Ute av syne ute av sinn...

Du gir virkelig ikke ved dørene, du
Mvh Cruzidull

 

Blogger ToDolan sier... (1:36 p.m.) : 

cruzidull,

det er feil at de eldre ikke er prioritert. ghennom hsndlingsplanen for eldrfeomsor g er det ansatt tusenvis av nye årsverk i eldreomsorgen, menge tusen nye sykehjemplasser og omsorgsplasser er bygget.

problemet med forslaget til sv er at de skjærer alle oven en kam. det er ikke alle som behøver hjelp, bare fordi de er 80 år.

og du sier videre:
"Det er vel bedre at en som er litt pigg i kroppen i den alderen får fire timer i måneden ekstra hjelp som kanskje ikke var SÅRT tiltrengt, enn at en som virkelig behøver det ikke får noe som helst..."

Poenget må være å gi de som hsr et reelt behov for hjep det de trenger og ikke spre innsatsen over alle uavhengig behovene

 

Anonymous Anonym sier... (2:13 p.m.) : 

Handlingsplaner løser ikke alle problemer. Du tenker som en ekte jurist og politiker.
Slik som du fremstiller det skal jo alle som har et reelt behov for hjelp inn på institusjon. Hva med å la dem ha et verdig liv hjemme? Mange vil heller det, og da gjerne med fire timer (+) hjelp i måneden. Faktum er i dag at eldre bla. kommer inn på institusjon og må SKRUBBES for år med inngrodd skit fordi hjemmehjelpen ikke har tid til hjelpe dem i badet.
Er du også av den typen som mener at sosialklienter bør fratas støtte fordi de har råd til å holde hund eller katt? Evt. må de kvitte seg med dyret for å få hjelp.

For øvrig vil jeg nevne at grensen for fritt rettsråd ligger på 230 000,- i årsinntekt for enslige og 345 000,- for ekefeller/samboere. Formuesgrensen er på 100 000,- (kan se bort i fra verdi bundet opp i bolig) jf. forskift til lov om fri rettshjelp. Kansje en idé å samkjøre dette med de beløpene du oppererer med?

Ikke glem at du tilhører den priviligerte del av sammfunnet.

Mvh Cruzidull

 

Blogger ToDolan sier... (3:28 p.m.) : 

crizidull,

igjen generaliserer du. det at noen må skrubbes for skitt, betyr ikke at alle har det jævlig. jeg er helt enig at man skal oppmuntre folk til å bo hjemme så lenge som mulig, og dette kan man få til med behovsprøvd hjemmehjelp og hjemmesykepleie.

det er imidlertid også mange eldre som presses av sine barn til å søke om sykehjemplass, delvis av bevemmklighetsgrunner, og delvis fordi barna gjerne vil ha forsskudd på arv. men dette gjelder langt fra alle eller nødvendigvis et flertall, jeg sier bare at det forekommer en god del eksempler på dette.

når det gjelder sosialklienter, må de gjerne ha husdyr hvis de har råd til det med stønaden de mottar, men nei jeg mener ikke at det er en offentlig oppgave å gi ekstra stønad til husdyrhold.

når det gjelder grensen for fri rettshjelp, mener jeg den godt kan diskuteres uavhengig av stønadsgrensene for sosialhjep eller trygd. det er mange hensyn som taler både for å mot å heve inntektsgrensen for fri rettshjelp.

ellers bør du jo begynne å blogge selv cruzidull, siden du har så mye på hjertet(det er jo ikke så mange jussbloggere)

 

Blogger Cruzidull sier... (11:26 a.m.) : 

"ellers bør du jo begynne å blogge selv cruzidull, siden du har så mye på hjertet(det er jo ikke så mange jussbloggere)"

Greit: "http://cruzidull.blogspot.com/"

Om det blir så seriøst gjenstår å se...

 

legg igjen en kommentar