lørdag, april 08, 2006

Debatten sosialdemokratiet ikke vil ta

I Danmark foregår går det nå en stor debatt om fremtidens danske velferdsreform og generasjonsregnskap. I likhet med Norge går forholdstallet mellom antall personer i arbeid og antall pensjonister og trygdede også i Danmark dramatisk ned. Det blir stadige færre dansker i arbeid som kan finansiere velferdsgodene for resten av befolkningen. Den borgerlige regjeringen i Danmark har derfor kommet med en forslag til velferdsreform for å møte disse utfordringene. Blant tiltakene som foreslås er:
* høyere pensjonsalder
* innstramninger i studelånsordningen for å få bedre studieprogresjon
* tilltak for å få flere innvandrere i arbeid
* en massiv økning i bevilgningene til forskning
* økning i bevilgningene til utdanning

Men til tross for at Norge har mange av de samme utfordringene som Danmark, er debatten om generasjonsregnskapet og fremtidens velferdsmodell nesten totalt fraværende her på berget. Her er politikerne som oftest mer opptatt å diskutere hvordan vi kan øke de offentlige utgiftene til alle slags mer eller mindre gode formål.

Av Norges 2,2 millioner sysselsatte, arbeider rundt 800.000 i offentlig sektor. Samtidig bor det 2,8 millioner personer i alderen 20-66 år i Norge. Det betyr at vel halvparten befolkningen i yrkesaktiv alder enten jobber i det offentlige eller ikke jobber overhodet. Grovt sett er det derfor bare de 1,4 millionene arbeidstakere som ikke arbeider i offentlig sektor, som bidrar til den direkte verdiskapningen de øvrige 3,2 millionene innbyggerne i Norge nyter godt av. Fra 1993 til 2003 økte antall uføretrygde med nesten 30%, og det totale antallet har nå passert 300 000 personer.

Oljerikdommen har tydeligvis blindet norske politikere. Hva Norge skal leve av den dagen olje- og gassen ikke lenger smører vår fete offentlilge sektor, er fortsatt et åpent spørsmål. Norge har i dag en eksportprofil på linje med et uland. Det vesentlig av våre produkter som eksporteres er råvarer. Halvparten av all eksport er gass og råolje. Den nest største eksportartikkel er uforedlet fisk.

Fox Mulders paranoide slagord fra X-files "Trust no one" har definitivt en mening. Jeg tør ihvertfall ikke stole på at staten skal garantere for at jeg får en behagelig tilværelse resten av mitt liv...

Kommentarer "Debatten sosialdemokratiet ikke vil ta"

 

Blogger VamPus sier... (3:34 p.m.) : 

Tenkte kanskje at dette var den debatten kanskje HØYRE kunne fronte. Eller skal vi vente til Arbeiderpartiet har reformert staten, kanskje..

 

Blogger ToDolan sier... (4:41 p.m.) : 

jepp, der hear du et godt poeng VamPus, men du har jo hørt hva Ena har sagt - Høyre skal bare justere kursen en smule mer mot sentrum

 

legg igjen en kommentar