onsdag, februar 01, 2006

VGs moderatorer bør flytte til Pyongyang


Satirefaksimile av http://vginfo.vginfo.no Trykk på bildet for større versjon.

"Dagen blir ikke helt den samme uten" bruker VG som slagord for egen fortreffelighet. Dagen i dag har imildertid vist at Norges størtste avis har et tvilsomt forhold til ytringsfriheten på sine nettsider. Man har invitert norske bloggere til å blogge på VGs nettsider, men de forbeholder seg rettten i ren diktatorisk Nord-Korea stil til å fjerne alt de ikke oppfatter som politisk korrekt.

Først ble Vampus sin posting av Muhammed-tegningene slettet med begrunnelse av at de var opphavsrettslig beskyttet. Undertegende tok seg da den frihet å speile sin egen bloggpost fra ToDolan på VGs blogg her . I hele to timer fikk faksimilien av Muhammed-tegningene ligge på den nvnte speilposten, før moderatorspøkelset i VG fjernet illustrasjonen med samme henvisning til at det var opphavsrettslig beskyttet.

Hadde de hatt rett i dette, så hadde saken forsåvidt vært grei. Poenget er imidlertid at Lov om opphavsrett til åndsverk § 22 gir en rett til å sitere opphavsrettsbeskyttede åndsverk som har vært offentliggjort, også når det gjelder bilder. Og det er nettopp det faksimilien jeg postet av Muhammed-bildene er, et sitat, som er meget liten av størrelse i forhold til originalverket, og dermed ingen reprosuksjon som strider mot loven. Dette har VGs moderator blitt gjort oppmerksom på, men de har ikke engang giddet å besvare henvendelsen, de er tydeligvis mer opptatt av å drive ensidig sensur, femfor å kunne begrunne sine handlinger.

Det mest forkastlige er jo at VG stadig vekk benytter sitatretten selv se f.eks. her
VGs sensur kan derfor ikke ha annen begrunnelse enn at de ikke likte at faksimilen av tegningene ble postet på deres sider. I seg selv er det legitimt å bestemme grensene for hva som skal publiseres på nettsider man eier, men da må man ha mot til å si at det er grunnen, og ikke komme med en ad-hoc bortforklaring om opphavsretten. Det VG har gjort ved å slette tegningene, er å utøve sensur. Da burde de ha guts til å si det, og ihvertfall ha anstendighet nok til å besvare forespørsler.

Jeg foreslår at VGs moderatorer snarest flytter til Nord-Koreas hovedstad Pyongyang, slik at de kan arbeide for kamerat Kim Jung Il som antageligvis har et likesinnet forhold til sensur og meningsbrytninger.

Kommentarer "VGs moderatorer bør flytte til Pyongyang"

 

Anonymous Anonym sier... (12:07 a.m.) : 

de kan gjøre hva faen de vil på sine egne servere...

 

Anonymous Anonym sier... (12:21 a.m.) : 

Enig med forrige taler, dette har ingenting med sensur og ytringsfrihet å gjøre, snarere eiendomsrett, som også er en forutsetning for det liberale demokrati.

 

Anonymous Anonym sier... (12:23 a.m.) : 

hm.. blir det ikke litt for dumt og barnslig hvis dette skal utvikle seg til en konkurranse om hvem som kan ha bildet av muhammad ute på bloggen sin lengst nok?

*dype sukk*

 

Blogger ToDolan sier... (12:25 a.m.) : 

det er vel og bra, men da må det være det som er den rellee begrunnelsen, og det er det ikke i dette tilfellet

 

Anonymous Anonym sier... (12:46 a.m.) : 

øøøh... vampus' sitt innlegg ble jo begrunnet, opphavsrett. du kan jo anta det er samme grunn for deg. eller vil du foretrekke å melde deg for politiet?

 

Blogger ToDolan sier... (12:57 a.m.) : 

det var samme begrunnelse jeg fikk, noe som også går frem av mitt innlegg.

det som også går frem av innlegget er at det ikke er en holdbar argumetasjon, da norsk lov gir åpning for å sitere andres ånsdverk

 

Anonymous Anonym sier... (9:37 a.m.) : 

Du vantro fittemann som suger din mor fitte, jeg kommer til deg i oslo og besøker deg med min spesielle venn.

 

Anonymous Anonym sier... (1:09 p.m.) : 

Eg er heilt samd med deg, Todolan. Det er feigt av VG å berre vise til opphavsretten når dei sensurerar bileta. Eg trur nemleg du har heilt rett i at VG tek feil når dei seier ein ikkje kan publisere dette biletet på den måten du har gjort.

jonvl

 

legg igjen en kommentar